22 Mart 2019 Cuma

Cesur Yeni Dünya | Aldous Huxley

Herkese yeniden merhaba. Bugün distopik bir eserle karşınızdayım. Eğer bu eşsiz eseri okuduysanız yorumlar bölümünde buluşalım!

Aldous Huxley adını en çok Cesur Yeni Dünya ile duyurmuştur. Kurgu bilim klasikleri arasında yer alan bu eser Huxley' in dünya çapında tanınmasının yolunu açmıştır. Yazar bu romanında, laboratuvarlarda ''seri çocuk üretimi'' yöntemiyle beyinleri yıkanan tutsak işçilerin hayatını anlatmaktadır. Aldous Huxley in 5.romanı ama ilk distopyasıdır Cesur Yeni Dünya.

"Cesur Yeni Dünya" bizi "Ford'dan sonra 632 yılına" götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, "annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya uykuda eğitim ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."

Düşlenen yakın geleceğin korkunç dünyasının gerçekleşeceği varsayımından hareket edilir. Makineleşmiş bir toplumun bir zaman sonra kurulacağını söyler. Burada kurgu biliminden öte bir gerçekle de yüzleşiriz adeta. 

"Cesur Yeni Dünya" nın önemi yalnızca bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgilidir. Huxley, yapıtını geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor. 

"Cesur Yeni Dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. 

Huxley, yapıtını ütopa geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.

 Ne sebeple olursa olsun hatanızın üzerine kara kara düşünmeyin. Temizlenmenin yolu çamurda yuvarlanmak değildir.

Başlamak için en uygun zamanı beklersen hiç başlamayabilirsin; şimdi başla, şu anda bulunduğun yerden, elindekilerle başla. 

Her şeyin ulaşılabilir olduğu bir dünyada hiçbir şeyin anlamı yoktur. 

Bir kadının içindeki masum meleği erkek keşfeder; Ancak o meleğin tüm masumluğunu da yok edecek olan yine erkektir. 



4 yorum:

  1. Okumak için sırada bekleyen kitap.... çok da merak ettiklerimden...

    YanıtlaSil
  2. eveeet eveeet güzeeel :)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.